Kies je land en taal:

Afrika

  • Globaal
  • Angola
  • Botswana
  • DRC
  • Ethiopia
  • Ghana
  • Kenia
  • Malawi
  • Mozambique
  • Namibia
  • Nigeria
  • Zuid-Afrika
  • Tanzania
  • Oeganda
  • Zambia
  • Zimbabwe

Americas

  • Verenigde Staten van Amerika
  • Argentinië
  • Brazilië

Azië en de Stille Oceaan

  • China
  • Indië
  • Japan
  • Zuid-Korea
  • Australië

Europa

  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Italië
  • Nederland
  • Verenigd Koningkrijk
Terug

AAls je naar Zuid-Afrika op vakantie gaat is de kans groot dat je een safaritocht gaat doen. Er zijn heel wat verschillende safari’s die je in Zuid-Afrika kunt doen. Daar lees meer over in dit artikel. Denk je aan een safari, dan denk je aan de ‘Big Five’. Maar wat of wie zijn de Big Five nou eigenlijk? Dit moet je écht weten:

Welke dieren behoren tot de Big Five?

De ‘Big Five’ is een begrip in Afrika en komt uit de tijd van de ‘big game’ jagers. Dit waren de vijf meest lastigste grote wilde dieren om te voet op te jagen. Maar tegenwoordig wil iedereen deze prachtige dieren met zijn fototoestel ‘jagen’.

De Big Five bestaat uit de vijf meest imposante dieren; de leeuw, buffel, (zwarte) neushoorn, olifant en luipaard. Een van de redenen dat deze dieren op de lijst van de Big Five staan komt voornamelijk door de grote en de gevaarlijkheid van het dier. De andere reden komt oorspronkelijk uit de jagerswereld. Vroeger dwong je pas respect af als je één van de Big Five levensgroot in je huis had hangen als pronkstuk. Omdat jagen op de Big Five werd gezien als het allermoeilijkste in de jagerswereld.

Al deze dieren zijn in het algemeen lastig te benaderen en al helemaal ten opzichte van andere dieren. Zo kunnen buffels, olifanten en neushoorns je aanvallen wanneer je te dicht bij ze in de buurt komt of wanneer ze gewond zijn. De leeuw en de luipaard zijn wat lastiger te vinden en zijn gevaarlijk voor mensen. Want wanneer zij zich bedreigd voelen kiezen zij voor de aanval. De laatste van de Big Five is het luipaard en deze dieren zijn erg schuw en daardoor moeilijk te vinden.

Leeuw

Ook wel de Koning der dieren genoemd. Alleen al het zachte en diepe gegrom van een leeuw is al indrukwekkend. Ook al zit je veilig achter het glas in een jeep.
De leeuw is een ware vorst met onderdanen, want tachtig procent van het voedsel wordt gevangen door de vrouwtjes. En dat terwijl hij als eerste mag aanschuiven. De stoere leeuwinnen vangen soms wel prooien van vijftig tot driehonderd kilo. Ze leven als enige katachtige in familiegroepen. Meestal bestaat zo’n groep uit een stuk of vijf vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man. De leeuw is de enige katachtige die voornamelijk in sociale groepen leeft, je zult ze vaak samen aantreffen, al geeuwend met hun grote muilen. Ze liggen het grootste deel van de dag te luieren. Bij het weerzien van dieren uit dezelfde groep, volgt een ritueel van wrijven, likken en spinnen.
De grootste kans om een leeuw te spotten is ten zuiden van de Sahara, want daar komt de leeuw voornamelijk nog in natuurreservaten voor. Jammergenoeg is in de afgelopen 20 jaar het aantal leeuwen met 30 tot 50% afgenomen. Dus wanneer je hem spot, heb je geluk!

Buffel

De Afrikaanse buffel wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Hij heeft massieve gekrulde horens die elkaar op het voorhoofd raken en zo een soort helm vormen. Ze hebben een bruin, zwarte vacht en worden net als de mens kaler en grijzer als ze ouder worden. Buffels leven in een kudde. Als ze worden belaagd vormen de volwassen buffels een muur om de kalveren. Hoewel buffels in een kudde leven is er geen echte leider. Ze besluiten samen waarheen ze gaan. De oudere leven alleen en bezetten hun eigen territorium, waardoor ze een stuk kwetsbaarder zijn. Wanneer je op safari bent en je kans wilt maken om buffels te spotten, let dan goed op als je water ziet. Ze begeven zich nooit te ver van water, want ze moeten dagelijks enkele tientallen liters drinken.

Neushoorn

De (zwarte)neushoorn is een imposant dier: met zijn ruim 1400 kg en een hoogte van 1,5 meter haalt hij met gemak een snelheid van 50 km per uur! Hij is hét ‘sportmodel’ onder de neushoorns.
Ze zijn fijngevoelig, wanneer er mensen in hun buurt komen, krijgen ze een slecht humeur. In de meeste gevallen nemen ze de benen en vluchten ze weg. Het leven van een neushoorn is helaas niet helemaal rooskleurig: de hoorn van deze dieren zijn enorm geliefd onder stropers. Dit zorgt ervoor dat de neushoorn met uitsterven bedreigd wordt. Er leven nog slechts een paar geïsoleerde populaties van zwarte Neushoorns in Kenia, Namibië, Zuid-Afrika en Tanzania. Hier komen ze alleen nog voor in beschermde gebieden en een aantal van hen worden dag en nacht bewaakt om ze zo te beschermen tegen stropers. De hoorn van een Neushoorn is zo waardevol dat bewakers door stropers gedood worden.

De Zwarte Neushoorn gebruikt zijn puntige bovenlip voor het eten van bladeren en takjes. vrouwtjes tussen 7 en 10 jaar. Neushoorns zijn territoriaal en niet erg sociaal, mannetjes zijn over het algemeen solitair

Olifant

De Afrikaanse olifant is het allergrootste landdier ter wereld en de olifant is het minst gevaarlijk van de Big Five. Ze kunnen wel agressief reageren als je in de buurt van een jong komt, want die beschermen ze met hun leven. Ook interessant: de olifanten behoren tot de intelligentste dieren: ze kunnen leren, rouwen, zorgen voor andermans dieren. Ze spelen, hebben humor, medelijden, zelfbewustzijn en geheugen. Helaas zijn er steeds minder olifanten, doordat stropers jagen op ivoor.

Luipaard

Zoals de naam al zegt, zijn luipaarden vrij luie beesten. Ze liggen voornamelijk in het gras te relaxen, maar als er prooi voorbij komt rennen ze daar wel met zo’n 60 km per uur achteraan. Luipaarden jagen voornamelijk 's nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen. Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf. De luipaard neemt zijn prooi het liefst mee hoog in een boom, zodat hij hier rustig alleen van kan genieten en niemand hem kan storen.

HHeel veel plezier tijdens het spotten van de Big Five!

Zuid-Afrika op sociale media

Copyright © 2018 Zuid-Afrikaanse dienst voor toerisme
|Algemene voorwaarden|Disclaimer|Privacybeleid